فیکوس لیراتا که در ایران با نام فیکوس آفریقایی هم شناختهشدهاست، از گیاهان زیبایی است که تصویر آن را معمولا در مجلهها و در عکسهای دکوراسیون خانههای اروپاییها و آمریکاییها میبینید. برگهای این گیاه جذاب، سبزرنگ و شبیه سایز ویولن است و همین نکته فیکوس آفریقایی را به گیاهی خاص تبدیل کردهاست.
فیکوس آفریقایی بومی جنگلهای استوایی آفریقاست و بلندی آن در طبیعت ممکن است به ۱۲ متر هم برسد. زندگی آنها در جنگل به صورت انگلی است یعنی روی درختهای دیگر رشد میکنند اما خوشبختانه نوع خانگی این گیاه با زندگی در خاک و گلدان سازگار است.
جالب است بدانید فیکوس لیراتا خواهر فیکوس الاستیکا است که برگهای سبز پررنگ و چرمی زیبا دارد.
اگر شما هم به گیاهان خاص و زیبا برای طراحی دکوراسیون داخلی خانه علاقه مند هستید مطلب <a
اگر از این گیاه به خوبی مراقبتکنید، هر سال مقدار زیادی رشد میکند و بلندی آن در خانه میتواند به بیشتر از دو متر هم برسد. جذابیت این گیاه به رنگ سبز زیبای برگهایش است و به همین دلیل برای فضاهای بزرگ انتخاب خوبی است.
به خاطر ارتفاع گیاه و شکل برگهایش، آن را فقط باید روی زمین بگذارید و نباید آن را آویزان کنید یا روی قفسه یا لبه پنجره بگذارید. البته گیاهان کوچک فیکوس آفریقایی را که هنوز بلند نشده اند و برگهای کوچکی دارند، میتوانید به طور موقتی در لبهی قفسه یا کابینت بگذارید.
این گیاه جذاب به نور زیاد و غیرمستقیم نیازدارد. آن را نزدیک پنجرهای آفتابگیر بگذارید تا در طول روز بتواند نور کافی را جذب کند.آفتاب نباید مستقیما به گیاه بتابد، منظور از نور خوب نور غیرمستقیم می باشد.نور مستقیم باعث سوختن و قهوه ای و خشک شدن لبه های برگ ها می شود. هرچند ماه یک بار گیاهتان را بچرخانید تا نور به صورت مساوی به همهی برگهایش برسد و از کجشدن آن جلوگیریکنید.
هفتهای یک بارپشت و روی برگهای آن را با دستمال مرطوب و نرم به آرامی تمیز کنید تا گرد و غبار روی برگهای آن ننشیند و جذب نور تا حدممکن زیاد شود. این نکتهی مهمی است چون برگهای بزرگ این گیاه گرد و غبار را به راحتی به خودش جذب میکند.
به عنوان قانون کلی، هرزمان که سطح خاک گلدان نسبتا خشک شد، به آن آب بدهید. آبی که به گیاه میدهید باید همدمای اتاق و ولرم باشد و از دادن آب سرد به آن خودداریکنید چون به گیاه شوک وارد میکند. بعد از آبیاری، آب اضافی باید کاملا از گلدان خارج شود و خاک گلدان غرق در آب نماند. وقتی که آب اضافی در زیرگلدانی جمع شد، آن را خالی کنید. اگر گلدان شما سوراخ خارج شدن آب ندارد باید حتما قسمت زیادی از خاک کف گلدان پوکه باشد تا آب از خاک اطراف ریشه با فضای خالی طبقه زیرین خاک منتقل شود.به اصلاح آب خارج شود.فیکوس آفریقایی به آبیاری زیاد یا کم حساس است و برای همین مدتی زمان میبرد تا زمان درست آبیاری گیاه را متوجه شوید. همچنین با دانستن علامتهای زیر میتوانید از خشکشدن یا گندیدن ریشههای گیاهتان جلوگیری کنید.
اگر به فیکوسآفریقایی مقدار کمی آب بدهید، لبههای برگهایش قهوهای میشود و برگها میریزند، از طرفی اگر به گیاه بیش از اندازه آب بدهید، لکههای قهوهای روی برگها و لبهی آن پدید میآید و خاک آن بوی ناخوشایندی میگیرد. اگر نشانههای بالا را در گیاهتان مشاهدهکردید، میتوانید با دادن مقدار آب بیشتر یا عوض کردن خاک گلدان در صورت آبیاری بیشاز حد، آن را اصلاح کنید.
بهتر است همیشه برگهای گیاه را بررسی کنید تا اگر علامت یا لکه قهوه ای دیدید، علت آن برطرف شود و اگر دیر به آن رسیدگی کنید، روی برگهای گیاه سوراخ باقی میماند.
فیکوس آفریقایی به خاک غنی نیاز دارد و لازم است هر چند وقت یک بار به آن کود بدهید تا برگهایش همیشه سبز و شاداب و بزرگ باقی بمانند و رشد خوبی داشتهباشد.
این گیاه آب و هوای گرم و مرطوب را دوست دارد چون مشابه آب و هوای جنگلهای پربارانی است که بومی آن است. دمای مورد نیاز آن بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. یادتان باشد فیکوس آفریقایی را دردمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد نگذارید وگرنه روی برگهای آن لکه قهوهای به وجود میآید. برای اینکه مقدار رطوبت هوای آن را زیادتر کنید می توانید گلدانهای دیگر را هم کنارش بگذارید چون گیاهان در کنار هم میتوانند رطوبت هوای اطرافشان را زیاد کنند. راه دیگر استفاده از دستگاه بخور سرد است، همچنین میتوانید برای گیاهتان جزیره درستکنید. یعنی یک سینی را پر از سنگهای متوسط و ریز کنید و داخل آن آب بریزید. سپس گلدان را طوری روی آن بگذارید که کف گلدان با آب تماس نداشتهباشد.
فیکوس آفریقایی به جریان هوای سرد حساس است و اگر مقابل هوای سرد قرار بگیرد برگهایش خشک میشود. آن را دور از پنجرههای باز و کولر بگذارید. همچنین از جا به جاکردن آن خودداری کنید چون باعث ایجاد شوک به آن و ریزش برگهایش میشود.
برداشت از سایت گلستان