در ابتدای سال ۱۴۰۳ رییس سازمان بورس اعلام کرد که مرحله سوم واریز سود سهام عدالت تا پایان خردادماه اجرا شده و پس از تکمیل وجه به حساب سهامداران واریز می شود،
در ابتدای تابستان مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس با اشاره به این که همچنان خبری از واریز سود سهام عدالت از سمت سه شرکت متخلف نیست، گفت: تاکنون ۵.۵ هزار ملیارد تومان سود در دست این شرکتها باقیمانده است که به غیر از هلدینگ خلیج فارس، سه شرکت دیگر هر کدام دلیلی برای عدم واریز سود سهام عدالت مطرح کرده اند. پالایشگاه بندرعباس ۲ هزار میلیارد تومان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۳ هزار میلیارد تومان و مپنا حدود ۵۵۰ میلیارد تومان از سود سهام عدالت را واریز نکردند.
سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با اشاره به درخواستها و پیگیریهای فراوان سهامداران عدالت در خصوص زمان دریافت مرحله سوم سود سال مالی منتهی به ۲۹ اسفندماه ۱۴۰۱ اعلام کرد: با وجود رایزنیها و مکاتبات مکرر و اتمام مهلت قانونی هشت ماهه شرکتها برای پرداخت سود سهام خود بر اساس قانون تجارت، همچنان ۴ شرکت سود سهام عدالتشان را به حسابهای سپردهگذاری مرکزی واریز نکردهاند.
«گروه مپنا، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکت پالایش نفت بندرعباس» تاکنون وجوه مرحله سوم خود را به حسابهای سپردهگذاری مرکزی واریز نکردهاند.
بنابر گفته مسئولان، طبق مصوبه شورای عالی بورس مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت باید تا ابتدای شهریور ماه ۱۴۰۳ همگی برگزار شوند.بنابر بر مصوبه اسفندماه ۱۴۰۰ شورای عالی بورس نمادهای معاملاتی شرکتهای سرمایه گذاری استانی سهام عدالت متوقف شدند و یکی از دلایل این توقف عدم برگزاری مجامع آنها بود.
مدیر پشتیبانی و راهبری عملیات سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد:
انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث از طریق شعب کارگزاری و بانکهای منتخب همچنان رایگان است. یکی از وراث سهام عدالت پس از سجامی شدن میتوامند با مراجعه به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه «ddn.csdiran.ir» و مراجعه به بخش امور سهام عدالت متوفی و وارد کردن کد ملی و تاریخ تولد فرد فوت شده، نسبت به استعلام وضعیت سهام عدالت و پرتفوی سهام متوفی اقدام کند.
همه فرآیند فوق و تقسیم دارایی متوفی همچنان به صورت رایگان انجام میشود، در ادامه یکی از وراث پس از استعلام وضعیت سهام عدالت میتواند به یکی از شعب کارگزاری های منتخب و یا بانکهای «ملی، تجارت، ملت و پارسیان» مراجعه و مدارک لازم را که در آدرس «www.csdiran.ir/pages?page=miras» درج شده، ارائه کند.
از آنجایی که آغاز واگذاری و ثبت نام جاماندگان سهام عدالت، در سال ۱۴۰۱، در دستور کار است از خرداد ماه، فراخوان واگذاری این سهام، به مشمولان، انجام میشود. لذا، می توان پیش بینی کرد که واگذاری این سهام، همانند دور اول ثبت نامسهام عدالت، با ارائه مدارک مورد نیاز توسط شخص متقاضی، به دفاتر و یا سازمان های معرفی شده صورت پذیرد.
پس از تصویب و اجرایی شدن طرح سهام عدالت توسط دولت و آغاز نام نویسی برای این سهام در سال ۱۳۸۴ تعداد زیادی از افراد واجد شرایط برای دریافت سهام عدالت اقدام به ارائه مدارک و ثبت نام در آن کردند. به جهت مزایای بالایی که از سوی دولت برای این نوع سهام در نظر گرفته شده است سبب شده تا مورد استقبال چشمگیری از عموم افراد قرار گیرد به طوری که تا پایان زمان ثبت نام تعداد ۴۹ میلیون نفر موفق به نام نویسی و دریافت این سهام شدند.
اما علی رغم جمعیت عظیمی که موفق به ثبت نام برای دریافت این سهام شدند، تعداد بسیار زیادی از افراد نیز به دلایل مختلفی از ثبت نام و دریافت این سهام جا ماندند. با توجه به رونق بی سابقه بازار سرمایه متشکل از بازار بورس و فرابورس که از اوایل سال جاری رخ داد سبب شد تا افراد زیادی تمایل به فعالیت در این بازار پیدا کنند که از جمله آن ها جاماندگان از ثبت نام اولیه سهام عدالت می باشد.
در واقع مطالبه این افراد از دولت فراهم کردن شرایطی جهت ثبت نام مجدد دریافت سهام عدالت برای افراد واجد شرایط دریافت آن می باشد. از این رو دولت اقدام به بررسی و ارائه طرحی در رابطه با ثبت نام مجدد جامانده ها سهام عدالت برای سال جاری کرده است که در ادامه مقاله به بررسی شرایط ثبت نام و محل مراجعه این افراد برای انجام نام نویسی پرداخته شده است.
افراد جامانده از اولین دورهثبت نامسهام عدالت خواستار برگزاری مجدد فرایند نام نویسی سهام عدالت از سوی دولت شدند. لذا در این راستا دولت اقدام به طراحی و تصویب طرح نام نویسی سهام عدالت برای اقشار ضعیف جامعه به منظور کمک به آن ها کرده است که بر طبق آن ثبت نام دور دوم سهام عدالت برای سه گروه اصلی جاماندگان امکان پذیر خواهد شد.
این سه گروه به ترتیب شامل موارد زیر می باشند :
افرادی که اقدام به ثبت نام در دور اول این نام نویسی کرده اند اما به هر دلیلی مانند خرابی زیر ساخت های سیستمی موفق به انجام این کار و دریافت سهام عدالت نشده اند.
افرادی که بعد از اجرایی شدن طرح ثبت نام سهام عدالت عضو کمیته مستضعفان و یا سایر سازمان های حمایتی گشته اند و یا قبل از این دوران عضو خانواده نبوده و بعدا وارد آن شده اند.
افرادی که جزو ۶ دهک اول و ضعیف جامعه می باشند که دولت موظف به حمایت از آن ها می باشد.
آقای محمدرضا پورابراهیمی گفت: مجموعاً ۱۸ میلیون نفر مشمول دریافت سهام عدالت هستند که واگذاری سهام بعد از خرداد ماه یعنی اواسط سال طی فرآیندی صورت میگیرد.
به گفته او، «البته ابتدا مشمولان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، رزمندگان معسر، کارگران فصلی در اولویت واگذاری سهام عدالت قرار میگیرند و بعد از آن نوبت به سایر دهکهای کم برخوردار میرسد.»
آقای محمدباقر قالیباف رئیس مجلس سوم اسفند پارسال گفت: کمیسیون اقتصادی بیش از یک سال است به موضوع تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت پرداخته و حتی دفتر مقام معظم رهبری هم پیگیر بوده است.
آقای پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس پیشتر گفته بود، « هماکنون جمعیت بسیار زیادی از جاماندگان سهام عدالت، تحت پوشش دستگاههای حمایتی از جمله کمیته امداد و سازمان بهزیستی قرار دارند. تقریباً حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش کمیته امداد و یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر هم در مجموعه سازمان بهزیستی هستند و باید برای این دو بخش تصمیمگیری شود.»